Luizenproblematiek – kriebelteam
Net zoals in heel wat andere scholen hadden wij regelmatig te maken met leerlingen die besmet zijn door luizen.
Ons doel is om luizenbesmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Hiervoor willen wij vanuit de school ons steentje bijdragen door controles uit te voeren en de nodige informatie te verschaffen aan de ouders, zodat zij hun kinderen op een doeltreffende manier kunnen behandelen bij luizen- en/of netenbesmetting.
Daarom hebben wij een kriebelteam op school, die alle kinderen 3 keer per schooljaar controleert. Wij zijn trots want we hebben sinds 2005 een kriebelteam die heel goed werk levert en waardoor de luizenbesmetting op onze school tot praktisch nihil wordt beperkt. We zijn dankbaar dat vrijwillige oud-leerkrachten samen met de zorgcoördinator deze taak op zich nemen. Maar natuurlijk danken we ook de ouders om dit correct op te volgen en de zorgcoördinator tijdig in te lichten van een mogelijke besmetting. Zo kan de besmetting tijdig ingeperkt worden.
De ouders worden aan het begin van het schooljaar van de controles op de hoogte gebracht via een infobrief.
Bij besmetting worden de ouders door de zorgcoördinator op de hoogte gebracht en wordt uitleg over de behandeling verschaft. Nadien wordt het kind nog enkele malen op school gecontroleerd.
Indien het om een hardnekkig probleem gaat, wordt de hulp ingeroepen van de verpleegkundige van het CLB. De verpleegkundige zal in nauw overleg met de zorgcoördinator en de directie deze leerlingen opvolgen en de ouders begeleiden. Hierbij kunnen ouders voor een gesprek op school worden uitgenodigd of er wordt eventueel een huisbezoek met hen afgesproken.
Wanneer er geen behandelingen gebeuren door de ouders, kunnen we beslissen om de leerling te schorsen. Pas na een bewijs van de huisarts dat het kind wel degelijk behandeld wordt, kunnen we de leerling opnieuw toelaten in de school.
Het kriebelteam of de zorgcoördinator alleen kan in bepaalde gevallen ook een controle uitvoeren wanneer er een tussentijdse melding komt van een besmetting in verschillende klassen.
De brief naar de ouders bevat naast de melding van een mogelijke besmetting ook informatie omtrent mogelijke behandelingen.
Ouders kunnen steeds met vragen hieromtrent terecht bij de zorgcoördinator van de school en de verpleegkundige van het CLB.
DE NAT-KAM-TEST
een methode om luizen en neten op te sporen en te behandelen.
Wat heb je nodig?
- conditioner = balsem = crèmespoeling
- een handdoek
- lauw water
- een gewone kam en een luizenkam
- ontsmettingsmiddel
- keukenrol of witte papieren servetten
- tandenstokers
Hoe doe je dit?
Maak het haar zeer nat. Het kind zit voorovergebogen. Breng zeer veel conditioner op het haar (gewoon instrijken, niet draaien).
Kam met een luizenkam van achter naar voor tegen de schedelhuid aan, van het ene oor naar het andere. Na elke kambeweging de luizenkam afvegen aan de keukenrol en controleren op luizen. (je ziet luizen en neten zeer goed)
Het kind zit nu gewoon rechtop. Spoel de conditioner uit het haar. Laat het haar zeer nat, hoe natter hoe beter. Met een gewone kam het haar van voor naar achter loskammen, tot er geen knopen meer zijn. Kammen met de luizenkam van voor naar achter over de ganse schedeloppervlakte, van het ene oor naar het andere. Na elke kambeweging de luizenkam afvegen aan de keukenrol en controleren op luizen.
De kam minstens 30 minuten in ontsmettingsmiddel leggen om te reinigen. Neten in de kam verwijderen met een tandenstoker.
De NAT-KAM-TEST heeft een groot aantal voordelen
- Je kan op een pijnloze manier het haar van de kinderen kammen met een luizenkam. Je vindt deze kam bij de apotheker.
- Je gebruikt geen scheikundige producten die irritaties kunnen veroorzaken.
- Conditioner is vrij goedkoop en overal verkrijgbaar.
- Het is aangenaam voor het kind: het ruikt lekker, het doet geen pijn en het duurt niet lang.
- De luizen zijn duidelijk zichtbaar in de witte conditioner.
- Je kan de NAT-KAM-TEST combineren met de wekelijkse wasbeurt.
De NAT-KAM-TEST als behandeling
Als je met producten geen resultaat hebt, je kind reageert allergisch op producten, je bent zwanger of je wil gewoon eens iets anders proberen, dan kan je de NAT-KAM-METHODE als behandeling proberen.
Je past de werkwijze toe zoals hierboven beschreven.
Dit doe je om de 2 tot 3 dagen, gedurende 2 tot 3 weken.
Nadien controleer je wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting met de NAT-KAM-TEST.
VEEL SUCCES!